FAQ

Stucwerk is een afwerkingsmethode waarbij een mengsel van gips, kalk of cement op muren en plafonds wordt aangebracht. Het heeft zowel esthetische als functionele doeleinden: het creëert een glad oppervlak voor verf of behang en kan bovendien de isolatie verbeteren. Lees voor een uitgebreider antwoord onze blogpost hierover.

Sausklaar stucwerk heeft een volledig gladde afwerking die perfect is voor schilderwerk, terwijl behangklaar stucwerk een iets ruwer oppervlak heeft, waardoor het beter geschikt is voor het aanbrengen van behang. Het type stucwerk dat u kiest, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en de gewenste afwerking. Lees voor een uitgebreider antwoord onze blogpost hierover.

De kosten voor stucwerk kunnen variëren afhankelijk van het type, de oppervlakte en de complexiteit van het project. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 15,- en € 35,- per vierkante meter. Voor een vrijblijvende offerte op maat kunt u ons eenvoudig contacteren.

Afgerond stucwerk heeft altijd de tijd nodig om goed te drogen. Wacht met het sauzen of latex spuiten totdat alle vochtige plekken op het stucwerk volledig zijn verdwenen. Een tekort aan droogtijd kan leiden tot ernstige schades, zoals scheuren of glimmende plekken. Om de juiste droogtijd in te schatten, zijn de volgende factoren van belang:

Laagdikte van hetstucwerk

In het algemeen hanteren wij één millimeter droogtijd per dag. Voor een laag van tien millimeter is ongeveer tien dagen nodig om volledig te drogen. Dunpleister, met een maximale laagdikte van twee millimeter, heeft doorgaans ongeveer twee dagen nodig om voldoende te drogen en uit te harden.

Binnentemperatuur van de woning

De natuurlijke droging is de beste aanpak. Wij adviseren om de temperatuur geleidelijk te verhogen, met een maximum van één tot twee graden per week, tot een maximum van twintig graden. Vermijd het snel verhogen van de temperatuur, omdat dit kan resulteren in onherstelbare schade, zoals scheuren. Het forceren van de droogtijd leidt vaak tot meerproblemen.

Ventilatiemogelijkheden

Na de oplevering van het stucwerk moeten er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Het openen van de ramen in kiepstand kan al een groot verschil maken. Het bevorderen van een goede luchtcirculatie helpt de droogtijd te versnellen.

Luchtvochtigheid in de woning

Bij oplevering hebben nieuwbouwwoningen vaak een hoge luchtvochtigheid, veroorzaakt door onvoldoende verwarming en ventilatie. U kunt een luchtontvochtiger huren bij bouwmarkten of machineverhuurbedrijven om de luchtvochtigheid te verlagen en het drogen van het stucwerk te versnellen.

Onze stukadoors zetten alles op alles om scheuren in het stucwerk te voorkomen. Dit is echter niet eenvoudig, aangezien de bewegingen in de constructie van een woning een grote invloed hebben op de vorming van scheuren. Deze ontstaan vaak door aanzienlijke temperatuurverschillen, en komen voor in aan- en uitbouwen, maar ook in nieuwbouwwoningen. Bij oplevering zijn deze woningen vaak nog erg vochtig, en als er snel wordt verwarmd om de woning op de juiste temperatuur te krijgen, ontstaan er grote temperatuurverschillen die uiteindelijk leiden tot krimping van de constructie.

Om scheuren in nieuwbouwwoningen te minimaliseren, snijden onze stukadoors altijd eerst de overgangen van stucwerk bij wanden en plafonds. Dit zorgt ervoor dat de verschillende stucmaterialen niet aan elkaar hechten. Daarnaast brengen wij altijd een elastische kit aan in het stucwerk. Hierdoor blijven de naden flexibel, wat het mogelijk maakt om daarna een spuitwerk met latex verf aan te brengen. Plafondplaten met v-naden en andere overgangen krijgen een behandeling met gitex (breed gaasband), wat ook helpt om scheuren te voorkomen. Dit is misschien niet de definitieve oplossing, maar biedt meestal voldoende weerstand tegen de bewegingen in de constructie.

Het is belangrijk om geduld te hebben. Verwarm uw nieuwbouwwoning geleidelijk, met een stijging van één tot twee graden per week. Op deze manier voorkomt u ongewenste gevolgen.